Ishrana bez glutena

Postoji mnogo potvrđenih slučajeva gde nije postojala netolerancija na gluten, ali je osoba samim prelaskom na ovu dijetu osetila značajna zdravstvena poboljšanja i gubitak težine.

Bezglutenska dijeta ne zabranjuje korišćenje kukuruza, heljde, tapioke i soje. Ipak, pre nego što upotrebite bilo koji proizvod, proverite na etiketi da li u njemu ima ječma ili pšenice. Takođe ova dijeta strogo zabranjuje hleb i testenine s glutenom i skoro svu industrijski prerađenu hranu, budući da se u njoj uvek pronađe malo glutena.

Osim toga, oni koji žele da se pridržavaju dijete bez glutena trebalo bi da isključe iz obroka konzerviranu hranu, peciva, kolače, sladoled i pića koja u sebi sadrže ostatke zrnastih proizvoda kao  i pivo.

Ishrana bez glutena dozvoljava hranu pripremljenu od soje, pirinča, kukuruza i heljdinog brašna. Mogu se koristiti i proso, pirinač, aktivni suv kvasac i mleko u prahu.

Ishranom bez glutena možete smanjiti težinu i očistiti telo od toksina. Ishrana je raznovrsna, izbalansirana i sadrži minimum kalorija i šećera, pa samim tim lako možete da smršate.

Neki lekari, poput dr Alesija Fasana, pedijatra i profesora na Univerzitetu u Merilendu, idu i korak dalje razvijajući čitave koncepcije tzv. ISHRANE BEZ GLUTENA za zdrave osobe, i tvrde kako ima još prednosti:

– Usporava starenje. Pšenica (koja sadrži gluten) podiže nivo šećera u krvi, šećer se veže za belančevine, a ta kombinacija podiže nivo enzima glikacije koji oštećuje kolagen u koži i tako ubrzava starenje.

– Stabilizuje nivo šećera u krvi. Bezglutenska dijeta isključuje beli hleb, kolače i slatkiše, čime se direktno smanjuje unos loših ugljenih hidrata i prostih šećera koji podižu nivo šećera u krvi. Prekomerni unos šećera vodi do gojaznosti i dijabetesa, a čest je uzrok i hroničnog umora i iscrpljenosti.

-Olakšava tegobe menopauze. Stručnjaci tvrde da gluten pogoršava simptome menopauze, kao što su glavobolja i talasi vrućine, a njegovo izbegavanje olakšava ili potpuno uklanja ove tegobe.

0 komentara

Komentarišite

Želite da se pridružite diskusiji?
Napišite Vaš komentar! (registrovanje nije potrebno)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *