O GLUTENU
i bezglutenskoj ishrani
i bezglutenskoj ishrani
Postoji mnogo potvrđenih slučajeva gde nije postojala netolerancija na gluten, ali je osoba samim prelaskom na ovu dijetu osetila značajna zdravstvena poboljšanja i gubitak težine. Bezglutenska dijeta ne zabranjuje korišćenje kukuruza, heljde, tapioke i soje. Ipak, pre nego što upotrebite bilo koji proizvod, proverite na etiketi da li u njemu ima ječma ili pšenice. Takođe […]
Celijačna bolest (celijakija) predstavlja trajni oblik nepodnošenja glutena pšenice, raži i ječma. Pitanje podnošenja ovsenog brašna, za sada, ostaje otvoreno. Celijakija se otkriva u svim životnim dobima, najčešće u detinjstvu. Nešto je češća kod osoba ženskog pola. U Zapadnoj Evropi se registruje kod 1:100-200, što ukazuje da je i u našoj zemlji ima kod oko […]